ΝΕΜΕΑ

Η Νεμέα έλαβε το όνομά της από την ομώνυμη Νύμφη, κόρη του ποταμού Ασωπού, θεωρείται ένας από τους ιερότερους χώρους της ελληνικής γης. Η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων, αφού ευρήματα που έχουν έρθει στο φως δείχνουν ότι η περιοχή της Νεμέας κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Έγινε γνωστή από τον περίφημο άθλο του Ηρακλή: την εξόντωση του φοβερού λιονταριού που λυμαινόταν την περιοχή.

Η Νεμέα είναι μεσογειακή περιοχή με πολυάριθμους αμπελώνες και αρχαίες μνήμες. Στο μικρό αυτό κάμπο που ποτίζεται από τον ποταμό Ασωπό και σε μια μεγάλη έκταση στους γύρω λόφους, η αμπελοκαλλιέργεια έχει παράδοση χιλιετιών, με σημείο αναφοράς το αγιωργίτικο σταφύλι που ευδοκιμεί εδώ και δανείστηκε το όνομά του από τον οικισμό Άγιο Γεώργιο, όπως λεγόταν η Νεμέα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.

Τα νεμεάτικα κρασιά με ένα έντονο, βαθύ ρουμπινί χρώμα, το άρωμα που παραπέμπει σε ευγενή μπαχαρικά και τη λεπτή φινετσάτη γεύση, θεωρούνται από τα καλύτερα της χώρας.

Κάθε χρόνο στη Νεμέα διοργανώνονται οι Μεγάλες Ημέρες με τη συμμετοχή τοπικών οινοπαραγωγών. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει και να απολαύσει πλούσια πολιτιστικά προγράμματα, γευόμενος όλες τις εμφιαλωμένες ποικιλίες.

 

Κοντινά Αξιοθέατα