ΝΕΜΕΑ

Η Νεμέα έλαβε το όνομά της από την ομώνυμη Νύμφη, κόρη του ποταμού Ασωπού, θεωρείται ένας από τους ιερότερους χώρους της ελληνικής γης. Η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων, αφού ευρήματα που έχουν έρθει στο φως δείχνουν ότι η περιοχή της Νεμέας κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Έγινε γνωστή από τον περίφημο άθλο του Ηρακλή: την εξόντωση του φοβερού λιονταριού που λυμαινόταν την περιοχή.

Η Νεμέα είναι μεσογειακή περιοχή με πολυάριθμους αμπελώνες και αρχαίες μνήμες. Στο μικρό αυτό κάμπο που ποτίζεται από τον ποταμό Ασωπό και σε μια μεγάλη έκταση στους γύρω λόφους, η αμπελοκαλλιέργεια έχει παράδοση χιλιετιών, με σημείο αναφοράς το αγιωργίτικο σταφύλι που ευδοκιμεί εδώ και δανείστηκε το όνομά του από τον οικισμό Άγιο Γεώργιο, όπως λεγόταν η Νεμέα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.

Τα νεμεάτικα κρασιά με ένα έντονο, βαθύ ρουμπινί χρώμα, το άρωμα που παραπέμπει σε ευγενή μπαχαρικά και τη λεπτή φινετσάτη γεύση, θεωρούνται από τα καλύτερα της χώρας.

Κάθε χρόνο στη Νεμέα διοργανώνονται οι Μεγάλες Ημέρες με τη συμμετοχή τοπικών οινοπαραγωγών. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει και να απολαύσει πλούσια πολιτιστικά προγράμματα, γευόμενος όλες τις εμφιαλωμένες ποικιλίες.

ΚΟΝΤΙΝΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ


Οινοποιία Καραμήτσος

Η αμπελουργική και οινική παράδοση της οικογένειας Καραμήτσου ξεκινά 70 χρόνια πριν με τις φυτεύσεις των πρώτων αμπελιών και τις πρώτες χωριακές οινοποιήσεις για τις ανάγκες της εποχής.

Η δεύτερη γενιά δίνει έμφαση στον αμπελώνα και φυτεύει γηγενείς ποικιλίες όπως Αγιωργίτικο, Ασύρτικο, Ροδίτη, Μαλαγουζιά με γνώμονα την επιλογή του σωστού αμπελοτοπίου για την κάθε ποικιλία.

Το πρώτο οινοποιείο της οικογένειας λειτούργησε τo 2002 στη Νεμέα, στο τόπο που έχει χαρακτηρισθεί Ονομασία Προέλευσης για μία από τις σημαντικότερες ερυθρές ποικιλίες, το Αγιωργίτικο.

Το 2016 εγκαινιάστηκε το νέο οινοποιείο στη είσοδο της Νεμέας, ένα από τα πιο σύγχρονα και εξελιγμένα οινοποιεία της περιοχής. Το Οινοποιείο βρίσκεται λίγο μετά την είσοδο της Νεμέας στο δεξί σας χέρι ακριβώς απέναντι από την Παναγία των Βράχων της Νεμέας. Η παλιά μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή αλλιώς Παναγία του Βράχου βρίσκεται γαντζωμένη πάνω στον επιβλητικό βράχο, Πολύφεγγο όρος. Μια πέτρινη σκάλα, με μερικές δεκάδες σκαλιά, οδηγεί στο μοναστήρι και το ναό που «φωλιάζει» μέσα σε μικρό σπήλαιο. Εσωτερικές σκάλες οδηγούν στα διάφορα τμήματα του μοναστηριού. Από το μπαλκονάκι του Ναού, η θέα είναι καταπληκτική.

Το Οινοποιείο παράγει περίπου 200.000 λίτρα κρασί τον χρόνο, και εμφιαλώνει το 40% της παραγωγής του. Μπορεί να φιλοξενήσει στον εξωτερικό του χώρο μέχρι 500 άτομα, ενώ στο εσωτερικό του 150.

Στο υπόγειο του Οινοποιείο βρίσκεται το κελάρι που παλαιώνουν τα κρασιά σε δρύινα γαλλικά βαρέλια.

Ο χώρος δύναται να δοθεί για διάφορες εκδηλώσεις κατόπιν συνεννόησης.


Φιλοσοφία

Η φιλοσοφία της Οικογένειας Καραμήτσου έγκειται στη βιολογική καλλιέργεια των αμπελώνων και καθώς ένα υψηλής ποιότητας κρασί βασίζεται στην άριστη ποιότητα του σταφυλιού.

Ακολουθούμε φυσικές μεθόδους οινοποίησης, τόσο για τις λευκές όσο και για τις ερυθρές ποικιλίες, χωρίς πρόσθετα ζύμωσης, ώστε οι οίνοι μας να έχουν πλουσιότερα και μεγαλύτερης διάρκειας αρώματα που προέρχονται από το σταφύλι.

Προερχόμενοι από τη Νεμέα, έναν τόπο που ευδοκιμεί ίσως η σημαντικότερη ελληνική ερυθρή ποικιλία και αποτελεί την μεγαλύτερη οινοπαραγωγική ζώνη της χώρας, πιστεύουμε στην δυναμική του Αγιωργίτικου και στην ικανότητα του να εξελίσσεται με την πάροδο των χρόνων.

Η λογική μας είναι να δημιουργούμε κρασιά με αναλλοίωτο τον χαρακτήρα του τόπου, κρασιά που να εκφράζουν την αυθεντικότητα του.